GRAND
FANTASIES

Ramon van Engelenhoven
Chrono Trigger, Vagrant Story, Final Fantasy X
Tamperella ja Helsingissä 23-24.2018

Osta liput Tampereelle »
Osta liput Helsinkiin (14:30) »
Osta liput Helsinkiin (19:00) »

Ramon van Engelenhoven palaa Suomeen!

Marraskuussa 2016 pianovirtuoosi Ramon esitti Final Fantasy VII -musiikkia 480 fanille Helsingissä. Kiertue jatkui Osloon ja Tukholmaan, ja kaikkialla vastaanatto oli huikea raikuvine aplodeineen. Etenkin hänen omia sovituksia kehuttiin maasta taivaaseen, ja nyt hän palaa Suomeen yleisötoiveesta täysin omilla sovituksilla uuden konsertin muodossa!

Grand Fantasies on pianokonsertti peleille Chrono Trigger, Vagrant Story, ja Final Fantasy X. Legendaarisen pelitalon Square Enixin kolme klassikoa yhdistyvät odottamattomalla tavalla yhdeksi kokonaisuudeksi. Konsertin ensiesitys on Tampereella 23.2.2018, jonka jälkeen on kaksi esitystä Helsingissä 24.2.2018.

Konsertin esittää moninkertaisesti palkittu pianisti Ramon van Engelenhoven. Konsertin järjestää kotimainen pelikonsertteihin keskittynyt VGM Tiger Productions Oy (entinen VGM Land).

Tampere

Päivämäärä: 23.2.2018 (pe)
Paikka: Tampereen Musiikkiakatemia, Pyynikkisali
Osoite: F.E. Sillanpään katu 9, 33230 Tampere
Konsertti alkaa: 20:00
Konsertti loppuu: ~22:15

Lippujen hinta: opiskelijat 19,50€ / aikuiset 27,50€
Osta liput tästä: https://holvi.com/shop/vgmtiger/
Facebook-tapahtuma: https://fb.com/events/2018404578441075/

Helsinki

Päivämäärä: 24.2.2018 (la)
Paikka: Musiikkitalo, Sonore-sali
Osoite: Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki
Päiväkonsertti alkaa: 14:30
Päiväkonsertti loppuu: ~16:45
Iltakonsertti alkaa: 19:00
Iltakonsertti loppuu: ~21:15

Lippujen hinta: opiskelijat 19,50€ / aikuiset 27,50€
Osta liput (14:30): https://www.ticketmaster.fi/event/grand-fantasies-lippuja/222377
Osta liput (19:00): https://www.ticketmaster.fi/event/grand-fantasies-lippuja/222381
Facebook-tapahtuma: https://fb.com/events/1418624641540224/

Chrono Trigger (1995 SNES)

Vuonna 1992 kolme miestä meni matkalle: Final Fantasyn isä Hironobu Sakaguchi, Dragon Questin luoja Yuji Horii ja Dragon Ballin taiteilija Akira Toriyama. Heille iski idea jostain aivan uudesta, jonka pohjalta syntyi eeppinen aikamatkailupeli Chrono Trigger. Se oli vuoden 1995 kolmanneksi parhaiten myynyt peli, vaikka sitä ei edes julkaistu Euroopassa.

Pelin säveltäjä Yasunori Mitsuda (s. 1972) liittyi Squaren riveihin 20-vuotiaana. Aluksi hän teki vain ääniefektejä eri peleihin, mutta parin vuoden päästä uhkasi lopettaa (lähteestä riippuen joko suorasti tai epäsuorasti), ellei saa oikeasti säveltää. Hironobu Sakaguchi suostui ja antoi hänelle ensimmäisen sävellystyönsä: Chrono Triggerin.

Pelin soundtrackia pidetään yleisesti yhtenä parhaista koskaan, ja esimerkiksi Electronic Gaming Monthly antoi pelille palkinnon "Best Music in a Cartridge-Based Game".

Grand Fantasies -konsertissa Ramon van Engelenhoven esittää Chrono Triggeristä sekä yksittäisiä kappaleita että sikermiä, joissa on säväys hänen omaa luovuuttaan pysyen kuitenkin lähellä alkuperäistä musiikkia ja sen tyyliä.

Voit valmistautua konserttiin esimerkiksi kuuntelemalla Chrono Triggerin soundtrackia YouTubessa tai pelaamalla pelin SNES, PS1, DS, VC, PSN, iOS tai Android-versiota.

Vagrant Story (2000 PS1)

Vagrant Story on rakastettu ja ylistetty peli, joka jäi liian monelta huomioimatta. Tiesitkö, että se sijoittuu Ivalice-maailmaan (tuttu FF Tactics ja XII -peleistä), tai että se on ainoana PS1-pelinä saanut täydet 40/40 pistettä japanilaiselta Famitsu-pelilehdeltä?

Pelin säveltäjä Hitoshi Sakimoto (s. 1969) toimi freelancerina 80- ja 90-luvuilla, kunnes pitkän uransa jälkeen päätyi lyhyeksi aikaa Squarelle vakituiseksi työntekijäksi. Tänä aikana hän sävelsi Squarelle yhden ainoan soundtrackin, jota monet pitävät Sakimoton mestariteoksena: Vagrant Storyn.

Pelin musiikit kuvastavat täydellisesti pelin vakavaa tarinankerrontaa, tunneherkkiä välikohtauksia, tunnelmallisia luolastoja ja väkeviä taisteluita.

Grand Fantasies -konsertissa Ramon van Engelenhoven esittää Vagrant Storysta musiikillisen kokonaisuuden, joka supistaa pelin tarinan ja parhaan musiikillisen annin yhdeksi pitkäksi sovitukseksi. Ramon on aiemmin esittänyt sen Pariisissa vuonna 2013 Vagrantes Melodies -konsertissa, jossa Sakimoto itse oli paikalla ja sanoi olevansa ällikällä lyöty teoksen mahtavuudesta.

Voit valmistautua konserttiin kuuntelemalla esimerkiksi Vagrant Storyn tappeluteemoja tai vaikkapa koko soundtrackia. Voit myös katsoa pelin kaikki välikohtaukset 2 tunnin videona tai pelata peliä millä tahansa PlayStationilla.

Final Fantasy X (2001 PS2)

Hironobu Sakaguchin mukaan Final Fantasy on sarjana menestynyt siksi, että he aina haastavat itseään ja kokeilevat uutta, ja sen Final Fantasy X teki: puhtaasti 3D-renderöity maailma, ääninäyttely ja uusi tappelu- ja kehityssysteemi. Pelinä se lukeutuu maailman huippuihin ja Famitsu-pelilehden lukijat äänestivät sen jopa maailman parhaaksi peliksi koskaan.

Pelin pääsäveltäjä Nobuo Uematsu (s. 1959) kutsui avukseen Masashi Hamauzun (s. 1971) ja Junya Nakanon (s. 1971) – kaksi aikanaan vähemmän tunnettua Squaren säveltäjää. Hän valitsi heidät siksi, että "he voivat luoda musiikkia jollaista en itse osaa säveltää".

Final Fantasy X:n musiikkia on ilmestynyt yli 50 virallisella albumilla ja lähes sadalla fanisovituslevyllä, mikä on huikea osoitus soundtrackin laadusta ja suosiosta.

Grand Fantasies -konsertissa Ramon van Engelenhoven esittää Final Fantasy X:stä massiivisen neliosaisen teoksen. Jokainen osa on oma kokonaisuutensa, joka keskittyy yhteen pelin osa-alueeseen musiikin siirtyessä sulavasti kappaleesta toiseen. Alkuperäiset melodiat eivät kuitenkaan muutu tunnistamattomiksi vaan soivat juhlavan kauniisti – alkutarinasta seikkailuihin ja romantiikasta intensiivisiin taisteluihin.

Voit valmistautua konserttiin esimerkiksi kuuntelemalla pelin soundtrackia, katsomalla pelin 11 tunnin "elokuvaversiona" (jossa tosin on vähän musiikkia) tai pelamaalla pelin PS2, PS3, PS4, PS Vita tai Windows-versiota.

Ramon van Engelenhoven

Ramon van Engelenhoven (s. 1995) aloitti pianon soittamisen kuusivuotiaana. Vuonna 2017 hän valmistui pianonsoiton kandidaatiksi Amsterdamin konservatoriosta parhaalla mahdollisella arvosanalla, 10/10, ja jatkaa nyt maisteriksi Frank Petersin and Jan Wijnin ohjauksella.

Ramon on voittanut lukuisia pianokilpailuja Alankomaissa, kuten Steinway & Sons Competitionin vuonna 2012 ja Young Pianist Foundation Competitionin vuonna 2015, jossa hänet voitti lisäksi "Grand Prix Youri Egorov" -palkinnon, joka annetaan vain kun voittajaa pidetään erityisen lahjakkaana kansainvälisellä tasolla.

Ramon on esiintyt Euroopan parhaissa konserttisaleissa, kuten Amsterdamin Concertgebouwissa ja Hampurin Laeiszhallessa. Hän esiintyy säännöllisesti kotimaassaan Alankomaissa ja on kiertänyt Espanjassa, Unkarissa, Kreikassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa – sekä Alankomaiden kuninkaallisen prinsessan Christinan erikoispyynnöllä myös Italiassa.

Klassisen musiikin lisäksi Ramonin suuriin intohimoihin lukeutuu pelimusiikki. Vuonna 2013 hän esiintyi Pariisissa säveltäjä Hitoshi Sakimotolle omistetussa Vagrantes Melodies -konsertissa. Tämän jälkeen hän alkoi työstää massiivista Final Fantasy X -teostaan pianolle, jonka valmistumiseen kului kaksi vuotta.

Vuosina 2016 ja 2017 Ramon esitti Final Fantasy VII:n musiikkia Melodies of Lifestream -kiertueella Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Nykyään Ramon on esiintymis- ja sovittamistaitojensa vuoksi haluttu pianisti pelimusiikinkin maailmassa, ja hänellä on jatkuvasti salassapidettäviä projekteja vireillä.

VGM Tiger Productions Oy

VGM Tiger Productions Oy sai alkunsa vuonna 2016 nimellä VGM Land, kun sen perustaja Nikolas Broman päätti alkaa tuoda pelikonsertteja Suomeen ja muualle Eurooppaan. Nimi vaihtui vuonna 2017 kun yritys muuttui toiminimestä osakeyhtiöksi.

Nikolas Broman (s. 1989) on ollut pelimusiikin suurkuluttuja 2000-luvun alusta lähtien. Vuodesta 2009 lähtien hän on käynyt yli 70 pelikonsertissa ympäri maailmaa. Hän on matkoillaan haastatellut säveltäjiä, tuottajia, esiintyjiä ja sovittajia, ja hän on myös kirjoittanut pari tusinaa pelikonserttiarvostelua.

Työskennellessään Japanissa vuosina 2015 ja 2016 idea Final Fantasy VII -pianokonsertista kristallisoitui ja nimeksi tuli Melodies of Lifestream. Ilman aiempaa tuottajan kokemusta ja ilman yhtäkään maksettua mainosta, konsertti myi Helsingissä lähes loppuun 480 lipulla.

Nykyään Nikolas on nouseva tuottaja pelikonserttien maailmassa ja pitää itsensä kiireisenä vielä toistaiseksi salassapidettävillä megaprojekteilla.

Osta liput Tampereelle »
Osta liput Helsinkiin (14:30) »
Osta liput Helsinkiin (19:00) »

Yhteydenotot sähköpostitse osoitteeseen nikolas@vgmtiger.com tai Facebookissa. Kaikki kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita!


Chrono Trigger, Vagrant Story, ja Final Fantasy X -pelien musiikkien kustantaja Suomessa on Warner/Chappell Music Scandinavia, jolle maksamme korvauksen musiikin esittämisestä tekijänoikeusjärjestö Teoston kautta. Grand Fantasies ei ole virallinen Square Enixin lisensoima konsertti.